Vecka 9 | Sara Ellström - En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap
saraellstrom

Sara Ellström – En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap

Annons

Vecka 9

Idag går vi in i vecka 9. Mamma och jag var hos läkaren igår, jag har ju en lite annorlunda graviditet iom att jag var sjuk för ett år sedan och bär lite mer kilo än vad som önskas så fort man träffa en läkare tidigt som bestämmer om man får gå till specialistmödrarvården eller inte. Vi hamnade mitt i mellan och ska gå på ett extra ultraljud i vecka 32.  Något som har gnagt mig länge är hur bebisen mår där inne, min lilla kalaspuff. Läkaren som vi träffade igår var väldigt snäll och gjorde ett ultraljud på mig igår. Hjärtat slog starkt och allting såg ut precis som det ska. Överlycklig och lättad kan man ju säga att jag var. Det enda tråkiga var att jag glömde be om en bild att visa Peter. Men om 3 veckor ska jag på tidig glukosbelastning och då görs förhoppningsvis ett nytt ul som jag kan få bild på, sen blir det undersökningar som Peter förhoppningsvis kan följa med på. Och läkaren räknade ut att vi kan gå ganska exakt på sista mensen när man räknar, då den var helt normal”stor” för 7+6.
Vad säger appen då om denna veckan?
Bebisen: Embryot är nu 2-3 cm långt från huvud till stjärt, ungefär lika stor som en jordgubbe. Armarna och benen växer fort, ögonlocken täcker nästa hela ögonen och näsan sticker ut. Det tränar sina muskler och rör sig försiktigt nu. Svansen försvinner och det yttre könsorganet börjar anläggas. Hjärtat utvecklats färdigt under denna veckan. Barnet får fortfarande en del näring från den så kallade gulesäcken men morderkakan tar mer och mer över oc gulesäcken börjar tillbakabildas.
Mamman: Livmordern är lika stort som ett gåsägg nu, byxorna börjar kanske bli tajtare i midjan även om man inte ser gravid ut ännu. Hormonerna kan göra att hyn förändras, rynkor syns mindre och man kan få finnar.
Slemhinnorna blir skörare och blodkärl blir fylligare. Det gör att tandköttet kan bli skörare och man blöder lättare och det är viktigt att sköra tänderna ordentligt under graviditeten. Det är vanligt med nästäppa, men man bör undvika näsdroppar. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas för Montgomerys körtlar.
Egna tankar: Jag mår fruktansvärt illa. Vill inte äta mat som är flottig, så köpepizza och snabbmat är väldigt uteslutet just nu. Jag är väldigt trött och vill mest bara titta på mysiga serier och käka salta kex och jordgubbar. Det var skönt att se kalaspuffen igår och veta att allting ser bra ut.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
saraellstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats