Vecka 7 | Sara Ellström - En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap
saraellstrom

Sara Ellström – En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap

Annons

Vecka 7

Bebisen:  Enligt Gravidkalendern så är embryot c:a 4-5mm långt, ungefär lika stort som en ärta. Men enligt familjelivs app så är den c:a 1 cm.
Embryot växer c:a 1 mm om dagen nu. Fingrar och tår börjar växa fram och ser ut som små paddlar. Hjärtat får en höger och vänster kammare och slår med c:a 110-160 slag per minut, vilket är dubbelt så fort som hos en vuxen människa.
Om man gör ett ultraljud så syns det pickande hjärtat på ultraljudsbilden. Lungor, inälvor, njurar, lever och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade.
Nu när alla organ har utvecklats är embryot inne i ett extra känsligt skede. Det är viktigt att man inte utsätter sig för något som kan påverka bebisen, så som alkohol, droger, nikotin eller mediciner.
Mamman: Om du känner dig trött och får yrsel så är det inte särskilt ovanligt och inte heller farligt (trött är jag hela tiden.) Man ska försöka dra ner lite på tempot. Ämnensomsättningen ökar med 25% och hjärtfrekvensen ökar då man får större blodvolym.
Bröstvårtorna bli mer framträdande och vårtgårdarna mörknar.
Kost ;Man ska inte äta för två, utan variera kosten, äta mycket gröna grönsaker och järnrik mat och två mellanmål, gärna frukt. Man känner sig mer hungrig (Vilket jag gör.) då barnet växer extra mycket och under dessa perioder ska man äta mer.
Komplettera gärna med en multivitamintablett som också innehåller flosyra (har apotekets gravidvitaminer). Undvik sötsaker (jag äter hellre frukt just nu). 
Det är såklart nolltollerans från man vet att man är gravid på niktoin och alkohol, då detta går direkt till bebisen via moderkakan och bebisen blir påverkad.
Man ska även försöka motionera regelbundet, vilket jag inte gör just nu. Men jag ska försöka ut och gå lite mer istället för att ta bilen, jag ska även kolla om jag kan få min cykel fixad så jag kan cykla till skolan.
Caspian som alltid innan har velat ligga på min mage lägger sig nu självmant bredvid med tassen på. Undrar om han förstår att det finns en liten där inne..
Jag har nu gått 15,4 % av min graviditet, är i trimester 1, graviditetsmånad 2 och har c:a 237 dagar kvar till beräknad förlossning.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
saraellstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats