Tack Avicii, för din öppenhet om din psykiska ohälsa. | Sara Ellström - En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap
saraellstrom

Sara Ellström – En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap

Annons

Tack Avicii, för din öppenhet om din psykiska ohälsa.

Ingen missade nyheten i fredags, och sedan dess han han hyllats världen över för sin musik, sina melodiska slingor och vackra texter. För spelningar och för beats. Men även om Tim Bergling främst var musiker, så borde han hyllas för sin öppenhet.

Musiken som Tim producerade var fantastiskt, och vi alla kan nämna minst en Avicii låt, men det är inte det jag kommer skriva om här.  Jag kommer skriva om öppenheten om ångest, stress och att vi måste lära oss av den.

I True Stories ser man en ung kille som bara vill göra det han brinner för, producera musik. En introvert som inte alls vill ställa sig på en scen,  men som gång på gång måste göra det trots sin ångest. En ångest som han uttryckte om och om igen, men som ignorerades.  Managers som struntar i att avboka spelningar han uttryckligen ber om.  Detta är inget ovanligt, i många branscher säger chefer till personer med ångest “det är ditt jobb, gör det bara”, jag vet, jag har suttit där. Jag har bett mina chefer och teamleaders om förståelse och respekt för min ångest, men fått höra att undantag inte görs. Blivit pressad till mitt yttersta, på projekt jag inte kunde prestera på pga min ångest.

Tim visar i True Stories en helt annan sida än den vi är vana att se ifrån show-business. En trasig själ, där ingen i hans närmaste turné-krets säger stopp, inte ens efter operationer och okontrollerad smärta. Här finns ingen vila upp sig, ingen sjukskrivning. “Du är bokad, ställer du in så kommer X antal personer inte kunna få betalt för sitt arbete”. Att ställa hans hälsa emot x antal andras ekonomi, det borde inte vara ett svårt val. Värdet av pengar ställdes emot vad Tim själv kände att han klarade av och trots att kroppen strejkar och han om och om igen säger att han inte orkar och tom säger “jag kommer typ att dö”, så är det ändå rop på hjälp som tystas bort och inte lyssnas på, inte ens när han framför det i sin musik. Istället får han använda alkohol som en dämpning av ångesten för att kunna göra spelningarna, och tillslut tar det slut. Efter Ultra spelningen så bestämmer han sig, jag slutar nu. Men inte ens då respekteras hans ord och önskan. Och tillslut måste det knäcka en person. Att bli hyllad som en av världens främsta, men att inte ens få sluta när man känner att nu är det nog och jag mår inte bra av detta.

Vi vet inte vad som hände i Muskat i fredags, och trots att man spekulerar i det tysta om vad man tror har hänt, så är det inget jag kommer skriva här. Men att Tim har lämnat ett avtryck i oss alla, Det är något som jag vågar säga.

Tack för öppenheten Tim, och tack för musiken. Hoppas att du har fått frid nu.

 

Feeling my way through the darkness
Guided by a beating heart
I can’t tell where the journey will end
But I know where to start
They tell me I’m too young to understand
They say I’m caught up in a dream
Well life will pass me by if I don’t open up my eyes
Well that’s fine by me
So wake me up when it’s all over
When I’m wiser and I’m older
All this time I was finding myself, and I
Didn’t know I was lost
So wake me up when it’s all over
When I’m wiser and I’m older
All this time I was finding myself, and I
Didn’t know I was lost
I tried carrying the weight of the world
But I only have two hands
Hope I get the chance to travel the world
But I don’t have any plans
Wish that I could stay forever this young
Not afraid to close my eyes
Life’s a game made for everyone
And love is a prize
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
saraellstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Andrea

  Det är 2018 och folk ignorerar fortfarande psykisk ohälsa.. det är så hemskt att människor som mår dåligt inte ska få den hjälp de behöver.. Skriver själv om hur det är att vara anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa, det är inte roligt alltså, speciellt när vården inte ens gör sitt jobb.
  R.i.p Tim.

  1. saraellstrom
   saraellstrom

   Ja, det är det verkligen. Jag blev själv ignorerad på mitt jobb när jag bad om ändrade uppgifter, det slutade i att jag blev utbränd och har varit sjukskriven 3 gången för utmattningsdepression nu..

Annons
stats