Noahs sista neonatalbesök och varför BVC behöver ha speciallister på prematurer | Sara Ellström - En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap
saraellstrom

Sara Ellström – En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap

Annons

Noahs sista neonatalbesök och varför BVC behöver ha speciallister på prematurer

Tänkte skriva lite om Noahs sista neobesök. För ja, det blir det sista, vilket chockerade mig lite när vi var där.
När vi låg inne på neonatalen under Noahs första månad, så fick vi berättat för oss vilka steg som sker efter hemsjukvården. Man skulle gå på kontroll när han var 4 månader korrigerat och 6 månder korrigerat. Och i torsdag var det 6 månaders kontrollen. Därefter så är det 1 års kontroll, 1,5 års kontroll, 3 årskontroll och sedan 5 årskontroll innan skolstart. Man slutar räkna barns korrigerade ålder vid 1,5 år.
Först, så är det en stor skillnad mellan att gå till BVC och NEO för kontroll. BVC läkare och sköterskor har tyvärr inte så mycket koll på prematurer i vanliga fall, utan har man frågor får man höra av sig till sin neosköterska eller läsa sig till det på nätet. Vilket också är svårt då varje prematur är en unik individ med en unik start på livet.
Iaf. När jag var på läkarbesök på BVC med Noah för c:a 3 veckor sedan så fick jag höra att han inte var tillräckligt utvecklad för en 7 månaders bebis och att det var mitt fel för att jag (enligt läkaren) inte aktiverade han tillräckligt mycket och inte intregerade med han tillräckligt. Vilket är sjukt att säga till en förälder man träffar för första gången. Efter c:a 5 minuter av kritik av hur jag var som förälder för att jag hade börjat med mat och välling och slutat med ersättning helt så började jag förstå att läkaren inte var särskilt påläst. Noah är snart 8 månader (6 månader korrigerat) vilket gör att han ska ha börjat med vanlig mat. Så jag berättade för BVCläkaren/sköterskan hur det fungerar med korrigeringen av just Noah så verkade de som att hon förstod lite mer.
Tillbaka till NEObesöket i torsdags. Jag var inte särskilt nervös när det kommer till besöken där. Erika och Bosse är fantastiska personer. Jag berättade lite om situationen på BVC och båda sa att jag inte ska tänka på det. När vi är där bedömmer de hur långt gången Noah är i utvecklingen, hur vi intregerar med varandra och jag berättar om hur senaste månaderna har varit när man har börjat med mat och så. Och båda två sa att Noah är en riktigt “A-barn”.  Att vi läser av varandra på ett utmärkt sätt och att det verkligen märks att vi känner varandra. Han ligger tom lite före i vad de räknade att han skulle göra i sin utvecklingskurva. Alltså total skillnad emot vad de sa på BVC tre veckor tidigare. Vilket är väldigt intressant för att det är samma barn som de bedömmer. Noah vägde 6525 gram nu, så han har gått upp bra i vikt. Vi fick förslaget att ge han ersättning istället för vatten, då han är ganska långsmal och kunde behöva lite mer energi. Annars tyckte de att jag tagit in maten i hans kost på ett bra sätt.
Erika sa att om jag kände mig obekväm nästa gång jag skulle på BVCläkarbesök så sa hon att jag kunde få komma in med han en gång till när han är runt året. De kommer däremot inte kalla oss till dem utan tycker att han är ikapp och därför inte behöver mer stöd ifrån NEO. Vilket såklart är underbart!
Jag kommer däremot sakna både Erika och Bosse jättemycket, precis som jag saknar personalen som var på neo när vi bodde där. De är ändå personer som man har en speciell connetion med.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
saraellstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats