Min grund till en bra affärsplan. | Sara Ellström - En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap
saraellstrom

Sara Ellström – En mix mellan vardagsliv och momtreprenörskap

Annons

Min grund till en bra affärsplan.

Första steget till att starta eget företag är att du behöver göra en affärsplan. Egentligen är det en mall där du skriver ner din grundidé, har din kalkyl och din marknadsanalys. Affärsplanen är bra att sedan ha under sin tid när man startar, för att veta vad ens grundidé var och hur man ska arbeta utifrån den.

För mig var det viktigt att gå tillbaka flera gånger, läsa och formulera om mina delar flera gånger. Min affärsplan tog mig c:a 1,5 vecka i effektiv-tid att skriva, med research och om formuleringar. Att lägga ner ordentligt med tid på din affärsplan kommer vara värdefullt längre fram för dig själv. Tänk även på att du måste vara ärlig mot dig själv, för om du inte är det, hur ska du då kunna arbeta ifrån den längre fram?

 

Jag vet att jag gjorde en riktigt bra affärsplan när jag sökte om starta eget bidrag, och jag tänkte guida er igenom hur man gör en killer affärsplan.

Det jag började var att stadga upp den i 5 delar.

 

  1. Produkt
  2. Marknadsanalys
  3. Marknadsföring och försäljning
  4. Budget
  5. Övrigt

Därefter delade jag upp varje del i mindre bitar.

Produkt delade jag upp i projektöversikt, affärsplan & vision

Marknadsanalysen delade jag upp i Marknad, Kunden, Konkurrenter & Hinder. Men även min SWOT – analys ligger under Marknadsanalysen.

I Marknadsföringen och försäljningen handlade såklart om hur jag skulle marknadsföra mig, men även prislista och prissättning, .

Budgeten är en rätt och slätt budgeten, var är dina utgifter och vad är dina inkomster?

I Övrigt så satte jag Mål för 2018, vad jag vill investera i ( tex, kamera, dator, objektiv, workshops mm) och sist så skrev jag hur jag vill att en vanlig dag ska se ut generellt.

 

I nästa inlägg i hur man starta eget kommer jag mer gå igenom vad första delen, produkt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
saraellstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats